Trainersopleiding Sport en Revalidatie

Alleen gezonde paarden kunnen optimaal en met plezier presteren in de sport!

Waarom deze opleiding?

Veel kreupelheden en bijna alle rug-, hals- en bekkenklachten komen voort uit afwijkingen in de lichaamshouding en de techniek van bewegen van het paard. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de rijpaarden in Nederland milde tot ernstige rugklachten heeft.

De revalidatietechnieken van Equicare-Plus en 4dimensionDressage zijn heel succesvol. Wij willen deze kennis en vaardigheden die we in de afgelopen 15 jaar verzameld hebben doorgeven aan trainers, instructeurs en eigenaren waardoor veel problemen bij paarden voorkomen kunnen worden.


Daarnaast is het belangrijkste onderdeel van de revalidatie de training. Na behandeling, is het paard trainbaar. De training zorgt ervoor dat het paard een correcte lichaamshouding aan kan nemen, waardoor een optimaal bewegingspatroon ontstaat. Dan kunnen structuren die overbelast waren door compensaties voor een slechte rompstabiliteit herstellen, sterker worden en kan het paard terugkeren in de sport.

Belangrijk:

Het eerste jaar is een algemeen jaar voor de richting revalidatie en sport, na dit jaar kun je de keuze maken om verder te gaan in de richting sport of revalidatie. Je hebt dus een jaar de tijd om erachter te komen wat beter bij jou past.

Belangrijk voor deze opleiding is dat je een paard mee moet nemen naar de opleiding voor meerdere opleidingsdagen, dit hoeft niet jouw eigen paard te zijn. Mag ook bijvoorbeeld een verzorgpaard zijn.


Het (moderne) sportpaard heeft JOU nodig

Herken jij jezelf in de volgende punten?

 • De ambitieuze ruiter die het verschil wil maken in de paardensport.
 • Iemand die ALLES wil leren over het paardenlichaam en de training.
 • Degene die wil bijdragen aan het verbeteren van paardenwelzijn.
 • Heb je een groot hart voor paarden

Start dan met onze opleiding!


Na deze opleiding:

 • Kan je direct aan de slag als professional; als instructeur, revalidatietrainer of trainer.
 • Kan je het verschil gaan maken op het gebied van paardenwelzijn.
 • Ben jij degene die paarden kan helpen om (weer)  gezond en fit  te worden.
 • (Eindelijk) je hart volgen  en met paarden gaan werken en je huidige baan opzeggen, of natuurlijk beide part-time te gaan doen.
 • Jouw bedrijf verzekeren bij het CAT

De opleiding bestaat uit verschillende niveaus:

Niveau 1

Niveau 1 is een basis jaar waarbij we gaan kijken naar de signalen die een paard geeft dat hij ergens last heeft.


 • Je leert wat de meest optimale lichaamshouding is en hoe een paard daar vanaf kan wijken.
 • Hoe jij het paard zo snel mogelijk een goede lichaamshouding aan kunt leren.
 • Hoe een paard compenseert voor een disbalans/scheefheid en hoe jij dat op kunt lossen.
 • Je leert trainingstechnieken die heel efficiënt en gestructureerd zijn om het paard zo snel mogelijk in balans te brengen. Des te sneller hij in balans is, des te minder kans op blessures en des te sneller bestaande blessures herstellen.
 • De trainingstechnieken zijn dusdanig logisch en gestructureerd dat jij daar snel zelfstandig mee kunt werken.
 • Je leert het lichaam van het paard te bekijken op een andere manier. En te voelen. Zo kun je problemen opsporen en oplossen.

Het moderne sportpaard is hypermobiel (groot bewegen), hoogbening, smal gebouwd en langgelijnd. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat dit paard een weloverwogen training nodig heeft. Hij heeft meer tijd nodig en veel aandacht voor balans en rompstabiliteit.

Niveau 2

Tijdens niveau 2 ga je al het geleerde uit niveau 1 toepassen op een revalidatiepaard, tenzij je de richting Sport hebt gekozen. Dit paard moet je zelf meebrengen, maar regelmatig worden er revalidatiepaarden aangeboden door klanten of studenten uit voorgaande jaren die het aanbod niet meer alleen aankunnen. We starten met een thermografisch en veterinair onderzoek, dat je zelf uitvoert onder begeleiding van een dierenarts, vervolgens stel je een behandelplan op en ga je jouw eerste paard revalideren! 


Sinds 2020 hebben we een extra opleidingsmogelijkheid toegevoegd aan niveau 2. Behalve het revalidatie traject kun je ook de sportrichting kiezen. Dit omdat steeds meer trainers en instructeurs op een duurzame manier in de sport willen meedoen. Je volgt gedeeltelijk het traject van de revalidatierichting omdat kennis van anatomie, fysiologie en de manier waarop een paard laat zien dat er problemen in zijn lichaam zitten ook belangrijk zijn voor een sporttrainer. Met name in de praktijklessen zullen we veel verder gaan op trainingsgebied en omdat het paard dat je meeneemt naar de sportrichting gezond is, kunnen we de training sneller opbouwen.

Niveau 3

Niveau 3 is de masterclass en geeft een verdieping van niveau 1 en 2. Het verfijnen van de trainingstechnieken. Aanvullingen op de veterinaire en biomechanische achtergronden. Daarnaast gaan we aan de slag met instructeur en presentatie-skills.

De masterclass is een persoonlijk traject van 30 individuele trainingen. Wel is het mogelijk om met meerdere deelnemers uit niveau 3 af te spreken om samen de trainingen te volgen zodat je bij elkaar kunt kijken. Naast deze trainingen wordt er in groepsverband gewerkt aan het beoordelen van paarden, hoefbekappen, presentaties geven en andere belangrijke onderwerpen.


Behalve het verfijnen van de trainingstechnieken gaan we ook in op het voorbereiden van het paard op terugkeer in de sport. Niveau 3 is daarom naast revalidatie- ook sportgericht. Voor de deelnemers die de sportrichting hebben gekozen in niveau 2 gaan we uiteraard hiermee verder. Het verder verfijnen van de basis en het doortrainen voor de moeilijkere oefeningen.21-01-2023

Start de opleiding, de overige data vind je in de brochure.

Kosten

€2550,- (excl BTW)

Tijden Opleidingsdagen

De gehele dag

De locatie

Team Buitengewoon Hoevelaken

Veenwal 36 Hoevelaken

00
days
00
hours
00
minutes
00
seconds

Schrijf je nu in en draag bij aan het verbeteren van paardenwelzijn.